DEN HAAG - Het Haagse schaatscentrum De Uithof, aan de JaapEdenweg in het zuidwesten van de stad, is maandagmiddag getroffendoor een zeer grote brand. Mogelijk is het vuur ontstaan doorwerkzaamheden aan het dak, aldus de brandweer. Rond kwart over zesgaf de brandweer het sein brand meester.

In verband met de rookontwikkeling heeft de politie de bewonersvan een naastgelegen flat geëvacueerd. Bussen vervoerden deongeveer 150 senioren naar een ander sportcentrum in de buurt.


Foto: Sander Hak | Enorme rookwolk boven Den Haag

Er zijn diverse explosies gehoord, mogelijk van gasflessen diede dakdekkers gebruikten. De brand ging in het begin gepaard metdikke zwarte rook, die over delen van Den Haag en Rijswijk waaide.Tegen 17.30 uur was de ergste rook weg, maar voorlopig geldt hetadvies ramen en deuren gesloten te houden. Volgens metingen van debrandweer komen in de rook geen zeer schadelijke stoffen voor."Maar inademen moet je niet doen", zei de woordvoerder.


Foto: Oscar Toet | Brand gezien vanaf zijde Westland

Een deel van de dertig jaar oude binnenbaan, gebruikt voorijshockey en kunstschaatsen, is ingestort. Volgens de brandweer isdat deel van de Uithof verloren. De grote buitenbaan en de skihalbleven volgens de brandweer gespaard. De koelinstallantie metammoniak van de getroffen ijsbaan is buiten bereik van het vuurgebleven.


Foto: Rob van Holstein, Precom Audiovisueel | Brand trekt veel ramptoeristen

De nabluswerkzaamheden duren naar verwachting nog tot ver in deavond. Brandweerkorpsen uit onder meer Rijswijk, Pijnacker enNootdorp verleenden bijstand aan de Haagse brandweerlieden.

Niemand raakte gewond door de brand. De bezoekers van hetcentrum, waar behalve schaatsbanen ook onder meer een skibaan eneen kartbaan zijn gevestigd, konden allemaal veilig wegkomen.Politie en brandweer houden het publiek op een afstand.


Foto: A.P.A. Galjé | Lozerlaan te Den Haag

Maatregelen van politie en brandweer rond het brandende gebouwveroorzaakten ernstige verkeersoverlast in de omgeving. DeLozerlaan, een belangrijke verkeersader in Den Haag-West, is terhoogte van de Uithof afgesloten voor alle verkeer. Vanuit Den Haagis de snelweg A4 bij Wateringen niet bereikbaar.