AMSTERDAM - Jan Wolkers schrijft het Boekenweekgeschenk van . Het motto van de nieuwe Boekenweek is Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis. De zeventigste Boekenweek wordt gehouden van 9 tot en met 19 maart.

Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Het is de eerste keer dat Jan Wolkers het Boekenweekgeschenk schrijft. Het zal ook zijn eerste roman zijn sinds 1984, toen hij De onverbiddelijke tijd publiceerde. Wolkers schreef sindsdien voornamelijk essays, waaronder in 1995 het Boekenweekessay Zwarte bevrijding.

Tijdens de Boekenweek 2005 staan de duizenden boeken centraal waarin de geschiedenis van Nederland wordt beschreven, aldus de CPNB. "Variërend van biografieën en dagboeken tot historische romans en monografieën over belangrijke tijdvakken. Bijvoorbeeld de biografie Wilhelmina van Cees Fasseur en Het journaal van Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom; de historische romans De roos van Dekama van Jacob van Lennep en de Bentinck-trilogie van Hella S. Haasse; en de monografieën Herfsttij der middeleeuwen van J. Huizinga en Overvloed en onbehagen van Simon Schama".

Gruwelijk

Wolkers' boek zal niet over het thema van de Boekenweek gaan. "Het wordt iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Ik zou nooit zomaar iets in opdracht kunnen schrijven. De keuze voor de inhoud van het Boekenweekgeschenk is tegenwoordig ook helemaal vrij. Daarom levert dat tegenwoordig ook veel leuke boekjes op", aldus Wolkers. De schrijver wil nog weinig verraden over zijn boek. "Het wordt gruwelijk. Gruwelijk spánnend, haha!"

Spiegels

Wolkers vindt het thema van de Boekenweek overigens wel heel boeiend. "Ik ben in mijn werk, ook mijn beeldende kunst, veel bezig met spiegels. We zijn het land met de meeste spiegels. Ieder water weerspiegelt, dat zie je altijd weer als je van of naar Schiphol vliegt. Ik heb ook veel spiegels thuis. Als je ergens binnenkomt en je ziet dan het landschap waar je net uitkomt achter je in een spiegel weerkaatst... Vermeer werkte ook met spiegels, dat zie je aan die mooie helderheid."

Wolkers is al eens eerder voor het Boekenweekgeschenk gevraagd, zegt hij, maar toen is hij er niet met de organisatie uitgekomen. "Die man die toen kwam overleggen zat in de kaas. Ik heb hem toen geloof ik uitgemaakt voor gatenkaas. Daarop is het afgeketst. Maar de huidige directeur van de CPNB, Henk Kraima, is een prima man!".