MADRID - In een fax aan de Spaanse krant ABC is voor nieuwe aanslagen in Spanje gewaarschuwd. De brief is opgesteld in het Arabisch en is ondertekend door een groep die zich Abu Nayaf al-Afghani noemt, aldus ABC maandag. De groep zou met het terreurnetwerk al-Qaeda zijn verbonden.

Bekijk video: Terroristen blazen zichzelf op in voorstad Madrid
Modem/ Breedband

Medewerkers van veiligheidsdiensten hebben het epistel tegenover ABC "zeer relevant" en "in principe voldoende geloofwaardig" genoemd. De brief moet nog wel nader worden onderzocht. Abu Nayaf al-Afghani stelde Madrid een ultimatum. Als Spaanse militairen zich afgelopen zondag niet voor het middaguur uit Afghanistan en Irak zouden hebben teruggetrokken, zouden er nieuwe aanslagen volgen.

Bronnen bij de Spaanse inlichtingendienst CNI lieten weten dat het taalgebruik in de brief aan ABC lijkt op dat in de videoband die kort na de aanslagen in Madrid opdook bij een moskee in de Spaanse hoofdstad. Op die band stelde de vermoedelijke Marokkaan Abu Duham al-Afghani, die zich presenteerde als "de militaire woordvoerder van al-Qaeda in Europa", dat de terreuracties waren uitgevoerd om Spanje te straffen voor de "steun aan de VS en andere criminelen".

De CNI is er zeker van dat Abu Nayaf al-Afghani of Abu Duham al-Afghani banden onderhield met de cel die de aanslagen op de forensentreinen pleegde. De veiligheidsdiensten doen ook onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van een andere islamitische groepering, Abu Hafs al-Masri, bij de aanslagen. De Abu Hafs al-Masri Brigades dreigden onlangs in een brief aan de Spaanse ambassade in Egypte met aanslagen tegen Spaanse doelen in onder meer Noord-Afrika.