BAGDAD - De door de Amerikanen geleide coalitie heeft maandag wegens 'militaire activiteiten' de snelwegen van de Iraakse hoofdstad Bagdad naar Jordanië gesloten. In het gebied liggen onder meer de steden Fallujah en Ramadi, verzetshaarden tegen de bezettingsmacht.

In Fallujah vielen maandagochtend doden en gewonden toen Amerikaanse militairen anderhalf uur slag leverden met opstandelingen, meldden inwoners van de stad. Volgens een journalist ter plaatse hebben militairen van de coalitiemacht alle wegen naar Fallujah afgesloten.

Volgens een onbevestigd ooggetuigenverslag bombardeerden de Amerikanen een woonwijk van Fallujah. Even daarvoor waren ze vanuit het gebied met mortieren bestookt. Verschillende huizen zouden zijn geraakt. In de stad werden vorige week vier Amerikaanse beveiligingsmedewerkers gedood. Twee verminkte lijken werden door de straten gesleept en daarna aan een brug gehangen. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, bezwoer daarop dat de moorden niet ongestraft zouden blijven.