AMSTERDAM - Leerlingen die dreigen de school voortijdig te verlaten, moet de verplichting worden opgelegd een diploma te halen voordat zij 23 jaar zijn. Dat staat volgens het Algemeen Dagblad in de voorstellen van de PvdA over het vmbo. Doel van het voorstel is het voortijdig bestrijden van schooluitval. De voorstellen worden maandag gepresenteerd door PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos.

De plicht zou voor iedere leerlingen moeten gaan gelden, maar vooral voor de vmbo-scholieren. Onder deze groep is de voortijdige uitval het grootst. Scholen moeten volgens de sociaal-democraten de leerlingen 'vasthouden' door ze een combinatie aan te bieden van werken en leren.

Volgens de PvdA is het gat tussen de basisschool en het vmbo momenteel te groot. Leerlingen zouden vooral moeite hebben met de hoeveelheid verschillende docenten die zij opeens voorgeschoteld krijgen. Door vakken samen te voegen en één docent meerdere vakken te laten geven, moet dit probleem worden opgelost, aldus de oppositiepartij.