PARIJS/LONDEN - Onder strenge veiligheidsmaatregelen reist de Britse koningin Elizabeth II maandag in de hogesnelheidstrein Eurostar door de Kanaaltunnel naar Parijs. De vorstin brengt een bezoek aan Frankrijk om de honderdste verjaardag van het Brits-Franse vriendschapsverdrag Entente Cordiale te vieren.

Volgens Franse media zal Elizabeth II in een geblindeerde wagon tussen twee andere wagons zitten. De maatschappij Eurostar wilde de meldingen bevestigen noch ontkennen.

De Britse koningin neemt met de trein Entente Cordiale de eerste Eurostar in gebruik die een naam heeft gekregen, aldus de Brits-Frans-Belgische firma. Later in april wordt een tweede Eurostar-trein gedoopt.

Ongeveer vijftig genodigden van Buckingham Palace en 250 Britse en Franse leerlingen begeleiden Elizabeth II tijdens haar reis van het Londense station Waterloo naar het Parijse Gare du Nord. Bij problemen is de trein, die aan elke kant een locomotief heeft, in tweeën te splitsen, verzekerde een woordvoerder van Eurostar.