AMSTERDAM - Het Centraal Station van Amsterdam is zondagavond tweeënhalf uur ontruimd geweest nadat er een verdacht pakketje was aangetroffen. Rond 22.15 uur werd het pakketje op een van de perrons gevonden, aldus een politiewoordvoerder.

Bekijk video

Agenten hadden de omgeving van het station afgezet en reizigers naar de Prins Hendrikkade en het Damrak gedirigeerd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse om het pakketje te onderzoeken. Leden van de dienst brachten rond 0.30 uur het pakketje met een kleine lading explosieven tot ontploffing. De technische recherche en de EOD gaan onderzoeken waaruit het pakketje bestond.

Geen risico

De explosievendienst ging over tot de voorzorgsmaatregel omdat het pakketje "niet te vertrouwen" was. "We wilden geen risico nemen", aldus een politiezegsman. Het duurde enige tijd omdat het pakketje klem lag, zo meldde de EOD aan ProRail aan het begin van de nacht.

De kleine ontploffing leidde niet tot schade aan het perron en was nauwelijks hoorbaar. Rond 01.00 uur gaf de politie het Centraal Station weer vrij, met uitzondering van het perron waar het verdachte object is aangetroffen. Het treinverkeer is geleidelijk op gang gekomen.

Na de ontruiming was het treinverkeer naar en van het Centraal Station stilgelegd. Ook trams, metro's en bussen reden niet meer tot en met het station en de veerponten voeren niet meer. De metro's mochten op last van de politie niet meer de tunnels in en reden tot het Amstel Station.

Gestrand

NS Reizigers inventariseert hoeveel reizigers nog zijn gestrand, waar ze naartoe moeten en of dat nog kan. In de nacht van zondag op maandag vinden namelijk op verscheidene trajecten werkzaamheden plaats waardoor treinverkeer niet mogelijk is.

"Voor gestrande reizigers werd en wordt zoveel mogelijk een alternatief gezocht. Waar mogelijk worden reizigers bijvoorbeeld met taxi's vervoerd", aldus een medewerker van ProRail.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de politie tot ontruiming van Amsterdam Centraal is overgegaan. Op 25 maart werd het station in de middag ontruimd na een bommelding, die later vals bleek te zijn.