Ongereldheden in de Iraakse stad Najaf hebben al aan zeker twintig mensen het leven gekost. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond in de gevechten tussen coalitietroepen en sjiitische demonstranten. Dat hebben bronnen in het mortuarium en de zes ziekenhuizen van Najaf gemeld.

Volgens het Spaanse ministerie van Defensie zijn onder de doden vier Salvadoraanse leden van de internationale troepenmacht. De Spaanse strijdkrachten geven in de regio Najaf leiding aan de coalitietroepen. De interneteditie van de Spaanse krant El Periódico meldde dat onder de doden Irakezen, Salvadoranen en een Amerikaanse officier zijn.

Spaanse en Salvadoraanse militairen van de internationale troepenmacht openden het vuur op de betogende sjiieten in de heilige stad Najaf. Het gaat om aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, die uitgesproken anti-Amerikaans is.

De betogers waren op weg naar de Spaanse basis van de coalitietroepen nabij de stad. Aanhangers van al-Sadr betogen al dagen in Najaf, maar ook in Bagdad en Basra. Directe aanleidingen voor de demonstraties zou het door de coalitietroepen opgelegde verschijningsverbod zijn voor de krant al-Hawza en de arrestatie van een geestelijke, een vertrouweling van al-Sadr, zaterdag. De betrokkenheid van de Spaanse militairen bij het geweld komt op het moment dat aankomend premier Zapatero van Spanje van zins is de troepen weg te halen uit het Arabische land.