BAYONNE - De Franse politie heeft zondag een "zeer belangrijk'' arsenaal wapens en explosieven van de Baskische terreurgroep ETA ontdekt. Tijdens de politieactie in Frans Baskenland zijn twee arrestaties verricht.

Een van de aangehoudenen is een vermeend lid van de gewelddadige afscheidingsbeweging. De andere is een niet nader aangeduide geestelijke. Ook zaterdag werd een geheime ETA-wapenopslagplaats ontdekt in Frankrijk.

De vondsten volgden op de arrestatie van verscheidene ETA-kopstukken vrijdag. In het centraal-Franse Angoulême hield de politie Félix Alberto López de Lacalle alias Mobutu aan. Hij zou gelden als de huidige nummer twee in de ETA-hiërarchie. "Mobutu'' ontsnapte in november 2000 uit een hotel in het Franse Aubusson terwijl hij onder constante politiebewaking stond in afwachting van een uitspraak over zijn mogelijke uitlevering aan Spanje.

Samen met López de Lacalle heeft de politie ook diens levengezellin Mercedes Chivite aangehouden, die tevens geldt als zijn plaatsvervangster. Zij zou in 1995 de hand hebben gehad in een aanslag op de toenmalige oppositieleider en later premier José Maria Aznar.

De politie arresteerde een ander kopstuk, Félix Ignacio (Inaki) Esparza Luri, in Dax in het zuiden van Frankrijk. De in 1963 in Pamplona geboren Esparza werd in 1982 lid van het ETA-commando Vizcaya, dat aanslagen op verscheidene Spaanse politieagenten op zijn naam heeft staan. Hij woonde ook enkele jaren in Nicaragua, waar hij samenwerkte met de linkse sandinistische beweging. Volgens de krant El Mundo was Esparza belast met logistieke taken binnen de ETA en werd zijn positie steeds belangrijker. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de diefstal en het vervaardigen van explosieven. Ook zou hij verscheidene ETA-commando's hebben voorzien van het benodigde materiaal om aanslagen te plegen.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes heeft Frankrijk de ETA met de arrestaties van vrijdag een van de zwaarste slagen van de afgelopen tijd toegebracht. Tijdens een persconferentie zaterdag prees hij de samenwerking tussen de Franse en Spaanse politie in de strijd tegen de Baskische terreurbeweging.