BETHLEHEM - Bij verschillende confrontaties op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag drie Palestijnen om het leven gekomen. Het betreft een vrouw, een jongen en een arts. Dat meldden Palestijnse bronnen in ziekenhuizen ter plaatse.

Bekijk video

Het hoofd van een commercieel ziekenhuis in Al-Khader werd onderweg naar het hospitaal getroffen door een granaat afgevuurd door een Israëlische tank.

Een 14-jarige jongen werd nabij Jenin door het Israëlische leger gedood en een 31-jarige vrouw werd door Israëlische militairen doodgeschoten in een vluchtelingenkamp bij Bethlehem.

Politie slaags met kolonisten

Ten zuiden van de Palestijnse stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische politieagenten en soldaten met tientallen gewapende joodse kolonisten gevochten. De kolonisten hebben vier Palestijnen verwond en de plaatselijke moskee en het ziekenhuis vernield, aldus de inwoners.

De kolonisten drongen uit wraak het dorp Huwara ten zuiden van Nablus met 25 wagens binnen. Ze schoten op Palestijnse huizen en gebouwen. De Palestijnen verwondden donderdag een joodse kolonist in het dorp.

De Israëlische radio meldde dat er een eind aan het geweld was gekomen, nadat de politie een aantal kolonisten had opgepakt en hun wapens in beslag had genomen.

Joodse kolonisten grijpen steeds meer naar geweld tegen Palestijnen. Al eerder staken ze Palestijnse huizen in brand om de aanvallen op hun medekolonisten te wreken.

De Israëlische politie onderzoekt momenteel de mogelijkheid of joodse kolonisten betrokken zijn bij de bomaanslag van maandag op een Arabische school in de buitenwijken van Jeruzalem. Hierbij raakten een docent en zeven leerlingen lichtgewond.

Oproep Arafat

Yasser Arafat eiste vrijdag dat de Verenigde Staten onmiddellijk ingrijpen in de oorlog in het Midden-Oosten. De VS moeten een einde maken aan de massaslachtingen van het Israëlische leger. Dat zei Arafat door de telefoon tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, aldus zijn adviseur Nabil Abou Roudeina.

De Palestijnen hebben Israëlische soldaten er vrijdag van beschuldigd vanuit een gestolen ambulance het vuur te hebben geopend. De soldaten zouden de chauffeur en verpleegkundige uit de Palestijnse ambulance hebben gezet en naar Abassan in het zuiden van de Gazastrook zijn gereden waar ze het vuur hebben geopend op activisten en op Palestijnse burgers. Dat zei de Palestijnse minister van Volksgezondheid Ryad Zaanoun. Daarbij zou een nog onbekend aantal doden en gewonden zijn gevallen.

/DOSSIERMidden-Oosten