MADRID - Door een explosie tijdens een operatie tegen vermeende islamitische terroristen zijn zaterdagavond in de Spaanse hoofdstad Madrid drie verdachten en een agent van een speciale eenheid omgekomen. Dat heeft minister Angel Acebes van Binnenlandse Zaken bevestigd. Elf politiemensen raakten zwaargewond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het vermeende brein achter de aanslagen van maart in Madrid heeft zich samen met drie mogelijk vier andere verdachten tijdens een operatie van de Spaanse politie opgeblazen.

Serhane Ben Abdelmajid Farkhet, alias de Tunesiër, zou de aanslagen op de vier forensentreinen hebben gecoördineerd. Daarbij kwamen vorige maand 191 mensen om het leven en raakten meer dan gewond. Hij en de drie anderen bliezen zichzelf zaterdagavond in de zuidelijke buitenwijk Leganés van Madrid op toen de politie hun woning wilde binnenvallen.

Volgens demissionair minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes zijn door de inval nieuwe terreurdaden voorkomen. De politie vond in het appartement 10 kilo dynamiet en tweehonderd ontstekingsmechanismes. "Een deel was klaar voor direct gebruik'', zei hij. Buiten werd in een auto nog een bom gevonden evenals twee rugzakken gevuld met explosieven, meldde de BBC.

"De kern van de groep die de aanslagen pleegde, is of aangehouden of gedood tijdens de collectieve zelfmoord van gisteren, inclusief het hoofd van de operatieve commando'', verklaarde de bewindsman. De ontstekingsmechanismen zijn volgens hem van hetzelfde type als gebruikt bij de aanslagen in Madrid en zijn vrijdag ook aangetroffen langs de spoorlijn van de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Sevilla.

De drie andere dode verdachten zijn de Marokkaan Abdennabi Kounjaa alias Abdallah. Hij stond samen met de 'Tunesiër' op een lijst van zes mensen die nog werden gezocht in verband met betrokkenheid bij de aanslagen. De derde man is Asri Rifaat Anouar. Een vierde verdachte is nog niet geïdentificeerd. De politie vond hem op de bodem van het lege zwembad met een gordel met explosieven nog om.

Het kan zijn dat twee of drie personen zijn ontsnapt vóór de ontploffing, aldus de minister. Intussen vermoedt de politie dat een vijfde verdachte zich in de woning heeft bevonden. In het huis zijn volgens het Spaanse persbureau EFE en de publieke radio lichaamsdelen aangetroffen die niet behoren tot een van de gevonden slachtoffers. Sporen in het onderzoek naar het bloedbad van 11 maart had de politie naar het appartement aan de Irene Fernandezstraat geleid. Volgens omwonenden probeerde de politie de drie Noord-Afrikanen te arresteren. De verdachten verschansten zich in een woning en dreigden het gebouw op te blazen.

Door de aanslagen van 11 maart kwamen 191 mensen om het leven en raakten er meer dan 1900 gewond. Vrijdag werd nog een bom gevonden naast het spoor van de hogesnelheidstrein AVE tussen Madrid en Sevilla. De springstof was volgens minister van Binnenlandse Zaken Acebes van dezelfde soort als gebruikt is bij de aanslagen in Madrid.