ENSCHEDE - In de Enschedese wijk Roombeek, die in mei 2000werd verwoest door de vuurwerkramp, worden enkele tientallen'grachtenpanden' gebouwd. "Het gaat om tachtig statige herenhuizenvan vier hoog met veel inhoud en weinig tuin", vertelde eenwoordvoerder van de gemeente Enschede zaterdag.

Tijdens de presentatie van het bouwplan voor Roombeek werden ookde acht winnaars bekendgemaakt van de ideeënprijsvraag die onderNederlandse en Vlaamse architecten was uitgeschreven. Meer dan 160architecten hadden een ontwerp ingediend.

Een jury, onder leiding van architect Pi de Bruin, heeft alleinzendingen beoordeeld. Onder de winnaars zijn ENR architecten uitTurnhout, Ensuite uit Amsterdam en Espresso uit Maastricht. Allewinnaars krijgen 5000 euro.

Het is de bedoeling dat de toekomstigebewoners van de herenhuizen een keus maken uit de winnendeontwerpen. "Ze zijn dat niet verplicht. Wie wel voor een winnendontwerp kiest, krijgt een bijdrage van 5000 euro in deprojectkosten voor de realisatie van de woning."