WASHINGTON/RIJSWIJK - In hun strijd tegen het terrorisme gaan de Amerikanen hun grenscontroles aanscherpen. Ook van personen uit 27 trouwe bondgenoten zoals Nederland, worden vanaf 30 september digitale vingerafdrukken en foto's genomen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

De maatregel is zeker twee jaar van kracht. Het betekent dat na invoering de strenge controles gelden voor reizigers uit alle staten, met uitzondering van de buurlanden Mexico en Canada.

Om de Verenigde Staten in te kunnen komen, hadden reizigers uit de 27 landen vanaf 26 oktober een paspoort met biometrische gegevens bij zich moeten hebben. Daarin komen onder meer vingerafdrukken voor. Er is echter vrijwel geen land dat die deadline haalt. De Amerikaanse regering vraagt het Congres nu om deze tijdslimiet te verschuiven naar 2006.

Proeven

Ook Nederland haalt die deadline niet. In acht gemeenten beginnen later dit jaar proeven met paspoorten waarin de biometrische gegevens zijn opgenomen. Na een proefperiode van zes maanden wil minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) bekijken of de kenmerken definitief kunnen worden ingevoerd voor alle nieuwe paspoorten.

Door de vingerafdrukken en irisscan is het biometrische paspoort veel minder fraudegevoelig. Voor kwaadwillenden is het dan namelijk niet langer mogelijk door het vervangen van een foto de grens te overschrijden. Douanebeambten kunnen door het scannen van een paspoort digitaal bekijken hoe het eigenlijke gezicht van de paspoorthouder eruit moet zien.

Geen bezwaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist al langer van de plannen voor strengere grenscontrole in de Verenigde Staten. Maar volgens een woordvoerster was niet bekend wanneer die van kracht zouden worden. "De Amerikaanse consul kwam het ons vrijdag vertellen", zegt ze. Het ministerie tekent geen bezwaar aan tegen de maatregel. Het is immers een overgangsmaatregel. Als de landen van de Europese Unie zo ver zijn dat in de Europese paspoorten standaard biometrische kenmerken zijn verwerkt van de eigenaar worden bij de Amerikaanse grens geen aparte vingerdrukken meer afgenomen.