DEN HAAG - De 41-jarige vrouw die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen donderdag te hebben aangereden, heeft bekend dit met opzet te hebben gedaan. Ze deed dat vrijdag voor de rechter-commissaris in Den Haag. De vrouw werd donderdag in haar woonplaats Enschede aangehouden. Ze blijkt een advocate te zijn van Bureau Rechtshulp in Utrecht.

Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft de verdachte bij de onderzoeksrechter verklaard dat zij Van Aartsen niet van tevoren al als doelwit had uitgekozen. Het idee om de VVD-voorman aan te rijden, ontstond volgens haar pas op het moment dat zij hem donderdag zag staan op het Lange Voorhout in Den Haag. Het OM verdenkt de vrouw vooralsnog van poging tot moord of doodslag, dan wel poging tot zware mishandeling op Van Aartsen en zijn woordvoerder.

Motieven

De rechter-commissaris in Den Haag vindt dat het voorarrest waarin de vrouw nu zit, rechtmatig is. De verdachte blijft de komende dagen in verzekering op het politiebureau in Den Haag en zal daar nader aan de tand worden gevoeld. Maandag of dinsdag moet de vrouw opnieuw voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dan zal het OM de rechter-commissaris verzoeken om de voorlopige hechtenis van de vrouw te verlengen. Over haar motieven kon het OM nog niets zeggen.

Volgens persofficier van justitie A. Rijsdorp maakte de verdachte vrijdag tijdens de verhoren een verwarde indruk. Daarom gaat de officier van justitie de rechter-commissaris verzoeken haar door een psychiater en een psycholoog te laten onderzoeken. In het belang van het onderzoek en de privacy van de verdachte zegt het OM verder nog geen nadere mededelingen te kunnen doen.