ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft vrijdag de -jarige R.H. uit Vredepeel veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat de man op 9 maart 2003 zijn ex-schoonmoeder Hanny Kluijtmans-van de Grint heeft vermoord. Hij werd vrijgesproken van de moord in december 1997 op zijn echtgenote Jeanette Kluijtmans. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslange gevangenisstraf geëist.

H. heeft bekend dat hij Hanny van het leven heeft beroofd, maar ontkent de moord op Jeanette. Het verminkte lichaam van Hanny werd op 10 maart vorig jaar in de buurt van haar auto in een bosgebied in Milheeze gevonden. Na langdurige verhoren en een reconstructie bekende H. in mei dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn vroegere schoonmoeder.

Zijn bekentenis versterkte het vermoeden dat H. wellicht ook de hand heeft gehad in de dood van zijn echtgenote. De politie ging destijds uit van een ongeluk. De vrouw zou van de trap zijn gevallen. De stoffelijke resten van Jeanette werden in mei vorig jaar op het kerkhof in Best voor technisch onderzoek opgegraven.

Uit sectie op het lijk bleek dat er geen botbreuken waren en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Jeanette door een val van de trap is overleden. De sectie kon echter geen uitsluitsel brengen over de exacte doodsoorzaak. Het OM houdt het erop dat H. Jeanette in hun huis in Best heeft gewurgd. Getuigen beweren dat de Vredepeler later heeft gezegd dat hij "haar een handje heeft geholpen". De rechtbank vond dat bewijs echter te mager en sprak H. daarom vrij.

Advocaat Bos had niets anders verwacht dan vrijspraak voor de dood van Jeanette. "Het OM heeft zich in deze zaak laten leiden door leugens, roddel en achterklap." De raadsman verzette zich tegen de uitspraak van de rechtbank dat H. Hanny met voorbedachte rade heeft vermoord. "Er is sprake van doodslag, niet van moord. En daarom is de straf veel te hoog."

Het motief ligt in winstbejag: door de dood van Jeanette en Hanny zou H. zijn deel van de erfenis opstrijken. Dat geld had hij dringend nodig om zijn geitenbedrijf in Vredepeel uit de rode cijfers te halen.