MADRID - Drie weken na de aanslagen in Madrid is in Spanje een nieuw bloedbad verijdeld. Langs het spoor van de hogesnelheidstrein AVE tussen Madrid en Sevilla werd vrijdag een bom gevonden. Volgens de autoriteiten is het explosief van hetzelfde soort als dat werd gebruikt bij de aanslag van 11 maart op de vier forensentreinen in de hoofdstad.

De bom werd nabij het plaatsje Mocejón gevonden. Dat ligt in de buurt van Toledo, 61 kilometer zuidelijk van Madrid. Het pakketje bestond volgens minister Angel Acebes van Binnenlandse Zaken uit 10 tot 12 kilo springstof, een ontstekingsmechanisme en 136 meter kabel.

Het gaat vermoedelijk om een soort dynamiet dat ook in Madrid is gebruikt. De bom heeft "dezelfde kleur en structuur" en "het zou volgens specialisten hetzelfde (explosief) kunnen zijn dat ook in Madrid is gebruikt", aldus Acebes.

Leger

De politie gaat de hogesnelheidslijn Madrid-Sevilla kilometer voor kilometer controleren. Verder verklaarde de bewindsman dat het leger zal worden ingezet. Helikopers en ander legermaterieel zal worden gebruikt voor het beveiligen van de belangrijkste spoorlijnen.

Een baanwerker ontdekte de bom naast de rails en waarschuwde de politie. Het treinverkeer op het traject is stilgelegd. Wie het explosief heeft geplaatst, is niet bekend. De hogesnelheidstrein vertrekt naar het zuiden vanuit het Madrileense station Atocha, waar bij de aanslagen van eerder deze maand de meeste slachtoffers vielen.

Chaos

Minister Acebes riep de bevolking op kalm te blijven. In Spanje maken miljoenen mensen zich op voor de paasvakantie. De uitval van de treinen zorgde voor een chaos. De Spaanse spoorwegen konden onvoldoende bussen krijgen om de gestrande passagiers te vervoeren. Vermoedelijk wordt het treinverkeer van en naar Sevilla pas in de loop van zaterdag hervat.