GRONINGEN - De aloude vooroordelen over de verschillen tussen noorderlingen en zuiderlingen blijken te kloppen. Zo zijn noorderlingen meer gesloten en terughoudend en stellen zuiderlingen zich liever uitbundig en jovialer op. Westerlingen daarentegen zijn nonchalant en chaotisch.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van het human resource-bureau GITP. Het bureau heeft ruim 30.000 persoonlijkheidstesten geanalyseerd en de regionale verschillen naast elkaar gelegd.

Noorderlingen stellen zich liever op de achtergrond en vinden het minder erg om alleen te zijn, aldus een woordvoerder vrijdag. Inwoners van Zuid-Nederland hebben een opener persoonlijkheid en blijken ook nog eens stabieler en zelfverzekerder te zijn. Inwoners van Noord-Nederland zijn emotioneel labieler.

Ze zijn bovendien sneller geprikkeld en raken eerder in paniek. Volgens de zegsman laat het onderzoek zien dat westerlingen meer de neiging hebben dingen uit te stellen en zich minder strikt aan regels houden.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten enigszins genuanceerd moeten worden. De testen zijn namelijk vooral bij hoogopgeleide mannen afgenomen.