AMSTERDAM - De VVD is toch de - zij het nipte - overwinnaar van de verkiezingen voor het eerste 'eigen' bestuur dat het centrum van Amsterdam krijgt. Dat bleek vrijdag tijdens de bekendmaking van de officiële uitslag van woensdag 6 maart.

De VVD sleepte 40 stemmen meer in de wacht (totaal 7.969) dan de PvdA (totaal 7.929). Dat betekent zo goed als zeker dat het voormalig Tweede Kamerlid Anne-Lize van der Stoel de eerste 'centrumburgemeester' wordt. Zij was voor haar vertrek naar Den Haag jarenlang gemeenteraadslid in de hoofdstad.

De strijd om de gunst van de binnenstadsbewoners was een nek-aan-nekrace tussen de PvdA en de VVD. In de nacht van woensdag op donderdag leek het er nog even op dat de PvdA het pleit had gewonnen met een verschil van 72 stemmen.

De PvdA vraagt geen hertelling aan. "Heel erg jammer", zegt lijstrekker E. Iping. "We moeten er niet te veel over zeuren. De binnenstad moet bestuurd worden."Amsterdam telde tot nu toe dertien stadsdeelraden. Alleen het centrum had nog geen eigen bestuur.