DEN HAAG - De 41-jarige vrouw die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen donderdag bewust te hebben aangereden, moet vrijdagmiddag voor de rechter-commissaris verschijnen. Deze onderzoeksrechter toetst of de vrouw terecht in voorarrest zit.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdagochtend laten weten. Justitie zei donderdag dat het nog geen aanwijzingen heeft dat de aanrijding een geplande of gecoördineerde actie was. De politie heeft donderdag nog de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij is een computer in beslag genomen, aldus persofficier van justitie A. Rijsdorp.

De recherche zal onder meer onderzoeken of de aangehouden vrouw de afzender is van e-mailtjes die deze week bij het tv-programma NOVA zijn binnengekomen. De actualiteitenrubriek kreeg maandag een eerste mailtje binnen dat mogelijk door de vrouw is geschreven. Deze e-mail was 'Moordaanslag' getiteld. Daarin werd geen politicus bij naam genoemd. De laatste zin in die mail luidde: "In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.''