LONDEN - Hoge Amerikaanse functionarissen wisten van al-Qaeda's plannen de Verenigde Staten aan te vallen met vliegtuigen, maanden voordat de aanslagen van 11 september 2001 plaatsvonden. Dat heeft een voormalige vertaalster van de FBI gezegd. Ze heeft documenten waaruit dat blijkt, overhandigd aan de commissie die de terreurdreiging onderzoekt.

De vertaalster, Sibel Edmonds, sprak in Washington met de Britse krant The Independent, die het interview vrijdag publiceerde. Ze vertelde dat ze in een drie uur durend besloten gesprek met de onderzoekscommissie informatie verschafte die binnen de FBI circuleerde in het voorjaar en de zomer van 2001. Daaruit kon worden opgemaakt dat een aanval met behulp van vliegtuigen over enkele maanden gepleegd zou worden en dat de terroristen op hun plaats waren.

De bewering van de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice dat zulke informatie er niet was, is volgens Edmonds "een grove leugen''. Intussen heeft de regering-Bush justitie gevraagd de vertaalster het zwijgen op te leggen. Een rechtbank heeft haar daarop verboden over de staatsgeheimen te spreken.

Edmonds vertelde de krant dat ze de commissie gedetailleerde informatie had verschaft over specifieke onderzoeksrapporten, data en welke managers verantwoordelijk waren voor welk onderzoek. "Er was ook algemene informatie over het tijdschema en methoden die zouden worden gebruikt, maar niet specifiek over hoe en waar precies. Er waren andere steden die werden genoemd. Grote steden met wolkenkrabbers'', aldus Edmonds.

De 33-jarige Edmonds is een Turks-Amerikaanse die Azerbeidzjaans, Farsi, Turks en Engels spreekt. De FBI nam haar op september 2001 aan om documenten en afgeluisterde telefoongesprekken te vertalen. Door het werk met tweehonderd andere vertalers "krijg je ook een heleboel andere dingen te horen en te zien'', legde ze uit.

Wat de regering-Bush wist en wanneer staat centraal in het onderzoek van de commissie. Die hoort daarvoor openbaar of achter gesloten deuren regeringsfunctionarissen, medewerkers van de geheime diensten en geheime bronnen. De voormalig adviseur van het Witte Huis voor terreurbestrijding Richard Clarke beschuldigde de regering er onlangs van de terreurdreiging te hebben genegeerd.