WASHINGTON - De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush, Condoleezza Rice, zal donderdag 8 april in het openbaar en onder ede getuigen voor de commissie die de terreuraanslagen van 11 september 2001 onderzoekt. Dat heeft het Witte Huis donderdag meegedeeld. Hoe laat de commissie Rice gaat ondervragen is nog niet bekend.

De commissie heeft Rice al wel achter gesloten deuren gehoord, maar die wilde niet in het openbaar voor de commissie verschijnen omdat dat in strijd zou zijn met de grondwettelijke scheiding van de uitvoerende en wetgevende macht. Onder zware politieke druk veranderde het Witte Huis van koers.

Het Witte Huis heeft bij de commissie bedongen dat met Rice's optreden geen precedent wordt geschapen. Verder is afgesproken dat Bush en vice-president Cheney achter gesloten deuren voor de voltallige commissie zullen verschijnen. De commissie bestaat uit vijf Democraten en vijf Republikeinen. Tot nu toe wilden Bush en Cheney alleen met de voorzitter en de vice-voorzitter praten.

De ommezwaai van het Witte Huis kwam na de getuigenis van de voormalige adviseur van het Witte Huis inzake terreurbestrijding, Richard Clarke. Die zei onlangs voor de 'commissie 9/11' dat de regering-Bush de dreiging van al-Qaeda te weinig serieus heeft genomen en dat zij geobsedeerd was door de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein.