DEN HAAG - Door strengere herkeuringen moeten ongeveer .000 mensen die nu in de WAO zitten weer op zoek naar werk. Die verwachting sprak minister De Geus van Sociale Zaken donderdag uit tijdens een debat in de Tweede Kamer over de WAO.

Per 1 juli krijgen de huidige WAO'ers jonger dan 55 jaar een herkeuring voor de kiezen. Volgens de bewindsman gaat het om een groep van in totaal 450.000 mensen, waarvan bij naar schatting .000 zal worden vastgesteld dat ze weer een het werk kunnen.

Veertigduizend kunnen waarschijnlijk op eigen kracht een baan vinden. De overige 70.000 hebben "steun in de rug nodig". Voor hen heeft De Geus 288 miljoen euro op de plank liggen. Van dat geld, 4000 euro per persoon, kunnen de ex-WAO'ers zich laten om- of bijscholen en bijvoorbeeld ook een cursus Nederlands volgen.

De Geus verwacht van de werkgevers dat ze banen beschikbaar stellen voor mensen die uit de WAO komen. Hij sprak van een "groot maatschappelijk project".

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de vakcentrales verwachten dat het een kansloze missie zal zijn, omdat de economie er nog steeds slecht voorstaat en de werkloosheid blijft stijgen. Voor de ex-WAO'ers zijn er dan al helemaal geen banen, redeneren ze.