DEN HAAG - VVD-fractieleider Van Aartsen is donderdag ongedeerd gebleven toen hij in het centrum van Den Haag van achteren werd aangereden. Justitie heeft geen aanwijzingen dat de aanrijding een geplande of gecoördineerde actie was. De politie heeft de vermoedelijke dader, een vrouw van 41 jaar, in de loop van de dag in haar woonplaats Enschede aangehouden, meldde justitie.

Van Aartsen werd aangereden, toen hij op het plantsoen voor Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout werd gefotografeerd voor een reportage over veiligheid in Elsevier. Daarbij raakte zijn woordvoerder gewond aan een schouder. Beiden hebben inmiddels een verklaring bij de politie afgelegd.

Volgens fotograaf Marco Bakker, die de foto's van de VVD-leider zou maken, had de vrouw eerst een discussie met een portier van Des Indes. "Mevrouw, wat doet u nou", zei Van Aartsen tegen haar, nadat hij was geschept. Ze reed door, maar kwam vast te zitten in het verkeer. Omstanders hielden haar in eerste instantie vast, maar lieten haar later gaan.

Verhoord

De politie schakelde een helikopter in en zette het Lange Voorhout af, maar zij vond de vrouw niet. Die liet een zwarte Renault Mégane achter. Justitie maakte donderdagavond bekend dat de vrouw, die nog niet is verhoord, naar een politiebureau in Den Haag wordt overgebracht. Het is niet duidelijk of ze donderdag nog wordt verhoord.

De politiek reageerde geschokt. Alleen D66-leider Dittrich en LPF-collega Herben hielden het hoofd koel. Dittrich zei dat het incident niet mag leiden tot voorbarige reacties. "We moeten eerst op een rijtje zien te krijgen wat er precies is gebeurd, en niet meteen in paniek raken." Dittrich onderstreepte dat het "van groot belang is dat politici gewoon op straat kunnen lopen, zonder bewaking". Herben wilde eerst meer over de achtergronden weten, voordat hij een reactie wilde geven.

Doelbewuste actie

Premier Balkenende was volgens zijn woordvoerder "net als iedereen vreselijk geschrokken". Omdat de achtergrond van de gebeurtenissen nog onvoldoende helder was, had hij verder geen commentaar. Ook voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer zei vreselijk geschrokken te zijn. CDA-fractievoorzitter Verhagen sprak zelfs van een "doelbewuste actie" om de VVD-voorman te raken. Hij verwees in zijn commentaar naar de moord op Fortuyn.

PvdA-leider Bos noemde het "verschrikkelijk voor Van Aartsen" en GroenLinks-fractievoorzitter Halkema gebruikte de woorden "beangstigend en stuitend".