BREDA - De 12-jarige jongen die in januari per ongeluk zijn vriendje doodschoot met een luchtbuks, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda donderdag bekendgemaakt. Overwegingen om de zaak te seponeren zijn de jonge leeftijd van de jongen en het feit dat hij "door de feiten en gevolgen is gestraft".

Het incident gebeurde op camping Fort Oranje in Rijsbergen. De twee jongens waren daar met luchtbuksen aan het spelen toen een van de twee, een 13-jarige jongen uit Breda, in zijn oor werd getroffen. Het kogeltje drong door in zijn hersenen en de jongen overleed diezelfde avond.

Het OM acht de 12-jarige schutter wel verantwoordelijk voor de dood van zijn vriendje. "Het is niet zo dat wij het puur als een dom ongeluk beschouwen", aldus de woordvoerster van het OM.

In de Tweede Kamer zijn naar aanleiding van het incident in Rijsbergen vragen gesteld over het vergunningbeleid rond lucht-, gas- en veerdrukwapens. Nu kunnen die nog zonder vergunning worden gekocht. Minister Donner van Justitie heeft toegezegd te zullen onderzoeken of de regels moeten worden aangescherpt.