NEW YORK - Elke minuut sterft ergens ter wereld een vrouw aan de gevolgen van haar zwangerschap of tijdens de bevalling. Jaarlijks gaat het om 515.000 vrouwen die overlijden, vooral in ontwikkelingslanden. Dat is onaanvaardbaar, zo heeft Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, meegedeeld op internationale vrouwendag.

Unicef-directeur Carol Bellamy maakte de cijfers vrijdag bekend. De kans om tijdens zwangerschap of bevalling te sterven in ontwikkelingslanden is één op 13 bevallingen. In westerse landen is dat 1 op 4100. Meer dan de helft (55 procent) van alle bevallingen ter wereld vindt plaats zonder professionele hulp.

Volgens Bellamy zijn de cijfers niet verbeterd sinds begin jaren '90 en zij noemt dat een slechte zaak. "Het is anno 2002 onaanvaardbaar dat vrouwen sterven tijdens het doorgeven van het leven." De overlevingskansen van een kind dat geen moeder meer heeft, verminderen ook nog eens. Bovendien weten we heel goed hoe we dergelijke sterfgevallen kunnen voorkomen, zei ze. "We moeten ons gaan inzetten om die ongelijkheid tussen de seksen weg te nemen en waken over de gezondheid van vrouwen."