PALE - Militairen van de door de NAVO geleide stabilisatiemacht SFOR in Bosnië hebben donderdag opnieuw tevergeefs geprobeerd Radovan Karadzic te arresteren. Zij zochten de voormalige politieke leider van de Bosnische Serviërs in en rond een Servisch orthodoxe kerk in Pale, een oud bolwerk van Karadzic.

Hij is door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Ongeveer veertig Amerikaanse, Britse en Duitse militairen deden mee aan de operatie, waarbij helikopters waren ingezet. “We hebben een gerichte internationale operatie in Pale uitgevoerd om Radovan Karadzic te arresteren. We hebben hem niet gevonden”, zei SFOR-woordvoerder Dave Sullivan.

Karadzic is de meest gezochte beklaagde van het Joegoslavië-Tribunaal. Sinds 1996 is hij op de vlucht. De afgelopen maanden heeft de SFOR zijn pogingen hem op te pakken geïntensiveerd.

Sullivan meldde verder dat ondanks voorzorgsmaatregelen twee burgers bij de operatie gewond zijn geraakt door explosies. Zij zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Voor zover bekend was het de eerste keer dat bij de jacht op Karadzic burgers gewond raakten.