GAZA-STAD - Het Israëlische leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij verscheidene acties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zeker achttien Palestijnen gedood. Onder de slachtoffers is een hoge vertegenwoordiger van de Palestijnse veiligheidsdienst, generaal Mefrej.

Het Israëlische leger bezette het dorp Khuza'a bij de stad Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook. Generaal Mefrej, zijn adjudant en drie andere Palestijnen werden bij die actie doodgeschoten.

De 62-jarige Mefrej is de hoogste medewerker van de veiligheidsdienst, die sinds het begin van de intifada anderhalf jaar geleden is gedood.

Niet ver van Khuza'a werden drie andere medewerkers van de Palestijnse veiligheidsdienst gedood. De drie waren familie van elkaar. In een nabij gelegen plaats, Abassan, brachten de Israëliërs vijf Palestijnen om.

Vanuit helikopters

Verder voerde het Israëlische leger onder meer een aanval uit op een politiepost in het noorden van de Gazastrook. Daarbij werden drie Palestijnen gedood, onder wie een agent en een hulpverlener. De Israëliërs namen de politiepost vanuit helikopters en vanaf schepen met raketten en zware mitrailleurs onder vuur.

Volgens Palestijnse getuigen werd de hulpverlener gedood toen hij met een ambulance bij de politiepost arriveerde om aan een onbekend aantal gewonden eerste hulp te verlenen. In de buurt is volgens Palestijnse bronnen een medewerker van de veiligheidsdienst gedood.

Op de Westelijke Jordaanoever trok het Israëlische leger het vluchtelingenkamp Aïda bij Bethlehem binnen. Zeker één Palestijn kwam bij die operatie om het leven.

/DOSSIERMidden-Oosten