Nederlanders tuinen massaal in 1-aprilgrappen

RIJSWIJK - Wolven terug op de Veluwe, wegenbelasting voorfietsers, helium in perslucht voor brandweerlieden en nieuwetechnologie tegen zappen tijdens reclameblokken. Kranten,televisie- en radioprogramma's zijn in de afgelopen dagenoverstelpt met 1-aprilgrappen. Niet iedereen weet de grappen tewaarderen.

Weekblad Echo publiceerde dinsdag een verhaal over plannen vande gemeente Amsterdam om wegenbelasting te heffen onder fietsers(150 euro per jaar). Het blad kondigt een protesttocht aan enbetaalt de heffing voor de eerste honderd mensen die donderdagbellen. "Een grap waar de gemeente niet om kon lachen", erkendede redactie woensdag. Het stadhuis zou door meerdere boze fietserszijn benaderd.

Wolf

En na jarenlang wachten en uitkijken, doet de wolf deze weekzijn herintrede in Nederland. "Dankzij de steun vanuit Brussel envan het ministerie worden donderdag in bijzijn van de commissarisvan de koningin en de minister van Landbouw zes wolven uitgezet opeen niet nader genoemde locatie tussen Ede en Arnhem", meldde destichting Lupus maandag. Het ministerie reageerde ontstemd. Hetbericht klopt niet, bekende de stichting.

Dagblad de Stentor en andere regionale krantenberichtten vorige week naar aanleiding van een persbericht van degemeente Deventer over een onderzoek naar de mogelijkheden vanhelium in de luchtflessen van de brandweer. Het gewicht van deflesen kan omlaag, luidde de uitleg. De gemeente stuurde zelfs eenfoto mee van twee brandweerlieden, eentje licht gekromd met zwareluchtfles, de ander rechtop met helium op zijn rug.

C2000

"Door dehelium is het gewicht van de luchtademapparatuur de helft lager.Het enige nadeel is dat de stem van mensen die helium inademen,verandert. Het nieuwe communicatiesysteem C2000 biedt echteruitkomst, omdat een speciale module de stem in originele vormterugbrengt", fantaseerden gemeente en brandweer er lustig op los.

Verder reagereen vierhonderd fans deze week op een bericht op deinternetpagina van rapgroep Osdorp Posse. De opname van de nieuwecd, die 1 april moest worden bijgeperst, was zoek. Het origineelwas beland tussen de gewone cd's en dus in omloop. Het verzoek aande fans was hun cd te controleren op een specifiek nummer, dat"toevallig" op elk album stond. Fans reageerden massaal maar ookVara Laat, MTV, AT5, Kink FM en BNN tuinden in de grap.

Vinyl

Na Marco Borsato die geen cd's, maar alleen dvd's meer maakt,stopt ook Excelsior Recordings met de productie van cd's. In haarstrijd tegen illegale muziekhandel doet de platenmaatschappij eenstap terug in de tijd en brengt albums alleen nog maar uit opvinyl. Een grap? "Uh, tja", stamelde een woordvoerder woensdag."Maar er bellen mensen die er serieus op ingaan", herstelde dezegsman zich.

Het maandblad Alle Hens van de Koninklijke Marine meldde in hetjongste nummer dat de koudweertraining van de Nederlandse mariniersin Noorwegen mogelijk verhuist naar Siberiƫ. Door de opwarming vande aarde is het in Noorwegen niet koud genoeg meer en er is teweinig sneeuw voor een echte koudweertraining. De Russen reageerdenenthousiast, president Poetin ontvangt donderdag een delegatie vande Nederlandse marine...

Chip

Een nieuwe geheime technologie moet de zorgen van reclame- entelevisiemakers, omroepen en kabelbedrijven over het zapgedrag vantelevisiekijkers wegnemen. Een voorgeprogrammeerde chip dwingttelevisiekijkers reclameblokken helemaal te kijken, de chip maaktzappen onmogelijk. De allereerste proef met de geheime techniekbegint... donderdag.

Het Duitse sportpersbureau SID verspreidde dinsdag wellicht demeest absurde grap. Marco van Basten, die vorige week zijn contractals trainer van jong Ajax verlengde, zou een terugkeer als spelernastreven. De 40-jarige voetballer heeft daartoe een contractondertekend bij de Uruguayaanse eerste divisionist Tito Borjas.

Tip de redactie