HILVERSUM - Het bestuur van Leefbaar Nederland heeft officier van justitie Fred Teeven voorgedragen als nieuwe lijsttrekker. Dat is donderdagavond in Hilversum bekendgemaakt. Zondag besluit het congres van de partij over de voordracht.

De 43-jarige Teeven zei donderdagavond zich vooral in te willen zetten voor verbetering van de veiligheid in Nederland. Hij werkt bijna 25 jaar bij justitie. De officier van justitie zegt in zijn werk regelmatig aan te lopen tegen wettelijke belemmeringen in de opsporing en vervolging van criminelen.

Meedenken als officier van justitie wordt, volgens Teeven, door zijn werkgever niet gewaardeerd. "Ik neem dus de grote stap van de uitvoering naar de politiek. Ik zie dat als een roeping."

Teeven wil vooral opkomen voor 'de gewone diender op straat'. Te vaak worden ze in zijn ogen vermalen door politieke belangen. "Als we iets aan de veiligheid willen doen in Nederland, verdienen zij meer steun bij hun moeilijke werk."

Druk

Teeven vindt dat Nederland niet vol, maar druk is. Hij pleit voor terughoudendheid bij het immigratiebeleid. Draaideur-criminelen, die aan de lopende band misdrijven plegen, moeten volgens hem zwaarder worden gestraft.

Als Teeven lijsttrekker wordt, zal hij vanaf 10 maart geen officier van justitie meer zijn. Dat heeft hij afgesproken met hoofdofficier L. de Wit.

Leefbaar Nederland mikt bij de verkiezingen van 15 mei op vijftien zetels. De laatste peiling, woensdag, kwam uit op zes zetels. Het verschil tussen Leefbaar Nederland en andere partijen is volgens Teeven dat "wij concrete oplossingen zullen bieden voor de problemen in Nederland. Onze kandidaat-Tweede-Kamerleden zijn stuk voor stuk deskundig op de verschillende terreinen."

Incasseren

Voorzitter Nagel van Leefbaar Nederland is blij met de voordracht van Teeven. "Hij is een rugbyspeler geweest. Hij kan dus incasseren. Hij is naturel en we gaan hem niet kneden."

Wel krijgt Teeven, als het congres hem zondag kiest, steun van Tjerk Westerterp, staatssecretaris Buitenlandse Zaken in het kabinet Biesheuvel (1971-1973) en minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Den Uyl (1973-1977). De ervaren politicus en parlementariër moet hem in de Tweede Kamer bijstaan als "running mate".

Volgens voorzitter Nagel hebben zich in totaal dertien kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap. Hij bevestigde donderdagavond dat er gesprekken zijn gevoerd met voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting van het korps in Amsterdam.

Wilting zou wegens privé-omstandigheden zijn afgevallen. Teeven woont in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Het congres van Leefbaar Nederland neemt zondag 10 maart een definitieve beslissing over de kandidatuur van Teeven.