BRASILIA - De centrumrechtse regeringscoalitie in Brazilië is uiteen gevallen. De conservatieve Partij van het Liberale Front (PFL) besloot donderdag in de hoofdstad Brasilia terug te treden uit het kabinet, meldden de lokale media. Het verbond tussen de drie partijen bestuurt het Zuid-Amerikaanse land al acht jaar.

De breuk is het gevolg van een spectaculaire huiszoeking van de politie in een van de bedrijven van de presidentskandidaat van de PFL, Roseana Sarney. Het terugtreden, zeven maanden voor de presidentverkiezingen, zou in de loop van donderdag tijdens een partijvergadering officieel worden bekendgemaakt. President Cardoso zou al over de crisis zijn ingelicht.

Sarneys onderneming Lunus wordt door de politie verdacht van verduistering van overheidsgelden. Sarney, tevens gouverneur van de provincie Maranhao, beschuldigt de sociaal-democratische coalitiegenoot PSDB van Cardoso ervan de huiszoeking te hebben "geënsceneerd". Daarmee zou de kandidatuur van Sarney moeten worden verzwakt ten gunste van PSDB-kandidaat José Serra.