AMSTERDAM- Nederland is niet langer het land met het laagste abortuscijfer. In 2000 werd in Nederland ruim 33 duizend keer een zwangerschap onderbroken. In België en Duitsland was dat minder. Dat blijkt uit onderzoek van de koepel van abortusklinieken Stisam.

In tegenstelling tot andere Europese landen is het abortuscijfer in Nederland de laatste tien jaar gestegen. De onderzoekers schrijven de stijging toe aan de komst van allochtone tieners en vrouwen die tot een zogeheten risicogroep behoren. Vooral onder Antilliaanse vrouwen is het aantal abortusbehandelingen groot.

Ierland

In Ierland heeft woensdag een kleine meerderheid tegen het voorstel gestemd om de abortuswetgeving strenger te maken, zo meldt de BBC

Bekijk video

De wetgeving over abortus in Ierland is al een van de strengste in Europa. In het streng katholieke land is abortus illegaal behalve als er grote medische risico's voor de vrouw bestaan.

Sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1992 is abortus toegestaan als de vrouw dreigt met zelfmoord. Met de voorgestelde verandering van de grondwet wilde de regering voorkomen dat vrouwen abortus mogen plegen als ze met zelfmoord dreigen.

Elk jaar gaan 7000 Ierse vrouwen voor een abortus de grens over, vooral naar Groot-Brittannië.