ECB presenteert nieuw vijfje

BRUSSEL - De Europese Centrale Bank heeft donderdag het nieuwe biljet van 5 euro onthuld, de eerste nieuwkomer uit de zogeheten Europa-serie. 

De nieuwe biljetten zijn beter beveiligd dan de huidige, die in 2002 werden ingevoerd.

Op het oog zijn de verschillen met het huidige briefje van 5 niet groot. Het nieuwe vijfje heeft in zowel het watermerk als in het hologram een portret van de mythische figuur Europa.

Het biljet krijgt drie nieuwe echtheidskenmerken: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen cijfer. Deze verandert van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw en produceert een op en neer bewegend lichteffect.

Een aantal korte lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker om het bankbiljet te herkennen, vooral voor mensen met een visuele beperking.

Het nieuwe 5 eurobiljet, dat slijtvaster is dan het huidige briefje, zal vanaf 2 mei in het hele eurogebied in omloop worden gebracht. De overige coupures worden de komende jaren ingevoerd, in oplopende volgorde. De coupures blijven ongewijzigd, namelijk 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

Oude biljetten

De 'oude' biljetten blijven voorlopig in omloop, naast de nieuwe briefjes, maar zullen geleidelijk aan worden ingetrokken. Uiteindelijk zal er niet meer mee betaald kunnen worden, maar de datum waarop dit zal plaatsvinden wordt ruim van tevoren aangekondigd, laat DNB weten.

De bankbiljetten van de eerste serie behouden wel hun waarde en kunnen altijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken. In Nederland is DNB verantwoordelijk voor het in omloop brengen van het nieuwe papiergeld.

Valse biljetten

De verbeterde beveiliging van de biljetten blijkt nodig. In de tweede helft van 2012 werden er volgens de ECB 280.000 valse eurobiljetten onderschept in Europa. In de eerste helft van het jaar waren dit er ruim een kwart miljoen.

De biljetten van 20 en 50 euro werden het vaakst vervalst. Het aandeel van de coupure van 5 euro was met een half procent bijna te verwaarlozen.

Nederland

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in 2012 licht gedaald. In totaal zijn 29.300 valse biljetten onderschept en geregistreerd, tegen de 29.700 valse biljetten die in 2011 werden aangetroffen.

2011 en 2010 lieten reeds dalingen van het aantal valse biljetten zien van respectievelijk 25 procent en 28 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie