BERLIJN - Ondanks het dalende waterpeil in de Elbe kunnen de bewoners van dorpen en steden langs de waterweg allerminst opgelucht ademhalen. Doorweekte dijken kunnen nog altijd bezwijken onder de watermassa, zo waarschuwden de autoriteiten donderdag. Tienduizenden geëvacueerde mensen kunnen nog altijd niet terug naar hun huizen.

Mogelijke dijkdoorbraken

Vooral de situatie in de deelstaat Nedersaksen blijft kritiek. Water sijpelt door de dijken van de zijrivieren Jeetzel en Seege. Inwoners van zes dorpen bij Dannenberg zijn gewaarschuwd voor mogelijke dijkdoorbraken. Ook in Neuhaus dringt het water door de waterkering heen. Volgens de lokale autoriteiten blijft ook daar het gevaar groot voor overstromingen.

Tienduizenden mensen werken aan versterking dijken

In het noorden van Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Sleeswijk-Holstein vormt het water eveneens een grote dreiging, zelfs als het peil niet de hoogte bereikt die nu wordt voorspeld. Tienduizenden mensen werken met man en macht aan versterking van de dijken.

"We zullen er nog een week mee moeten leven"

Tientallen dorpen in Mecklenburg zijn uit voorzorg geëvacueerd. Honderden mensen weigeren echter hun huizen te verlaten. Zij kunnen niets anders dan angstig afwachten achter de versterkte dijken. "We zullen zeker nog een week met de gevaren van het hoogwater moeten leven", aldus de minister-president van de deelstaat.

Zelfs de zwaar getroffen deelstaat Saksen-Anhalt is nog niet verlost van de wateroverlast. Het waterpeil daalt er weliswaar, maar door de dijkdoorbraak bij Seegrehna, ten zuiden van Wittenberg, worden de steden Dessau en Wörlitz bedreigd door overstromingen.

Schade in Dresden 350 miljoen euro

In het zuiderlijker gelegen Saksen kan de bevolking wel opgelucht ademhalen en de schade opmaken. De noodtoestand is opgeheven. De schade in de deelstaat bedraagt zeker 15 miljard euro. In Dresden bedraagt die volgens voorzichtige schattingen van de burgemeester een slordige 350 miljoen euro. Maar dat bedrag zal volgens hem zeker nog stijgen als gebouwen goed zijn onderzocht.

10 miljard euro hulp

Bondskanselier Schröder overlegde donderdagavond met de minister-presidenten van de getroffen deelstaten over de wederopbouw. Overeengekomen werd de slachtoffers te helpen met de wederopbouw. Daarvoor is bijna 10 miljard euro uitgetrokken; 3,5 miljard van de federale regering, 3,6 van de deelstaten en gemeenten en de rest uit het structuurfonds van de Europese Unie. De financiering gescheidt door de voorgenomen belastingverlaging voor 2003 met een jaar uit te stellen en door het verhogen van de vennootschapsbelasting. Het uitstel van de belastingverlaging kreeg veel kritiek te verduren.

Edmund Stoiber, kandidaat bij de verkiezingen van 22 september voor de CDU/CSU, deed het plan af als een belastingverhoging. "Het is vergif voor de economie". Hij pleit er voor 7,7 miljard euro van de winst van de Duitse centrale bank voor de wederopbouw vrij te maken. De conservatieve leider ziet zich daarin gesteund door het midden en kleinbedrijf. Dat voorziet bij uitstel van de belastingverlaging 200.000 extra werklozen en de sluiting van 25.000 kleine firma's.

Schade in Tsjechie is ook groot

De schade voor grote Tsjechische ondernemingen door de wateroverlast bedraagt ten minste 260 miljoen euro, zo maakte de minister van Industrie en Handel donderdag bekend. Onduidelijk is nog hoe groot de schade voor het midden- en kleinbedrijf in dat land is.