RIJSWIJK - Prinses Juliana is dinsdagmorgen begonnen aan haar laatste tocht, die voert van het Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft.

Honderden mensen waren er in Den Haag getuige van hoe de kist met het stoffelijk overschot van de oud-koningin uit het paleis werd gedragen en in de lijkkoets werd geplaatst. Op dat moment klonk het Wilhelmus.

Indachtig de voorkeur van de overledene kreeg de anders geheel paarse lijkwagen, getrokken door acht Friese paarden, witte accenten. Dat betrof de vitrage en de pluimen van Struisvogelveren. Volgens planning zet de rouwstoet zich rond 9.45 uur in beweging op weg naar de laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk in Delft.

Kleinzonen

Kroonprins Willem-Alexander, prins Carlos, prins Maurits en de heer Bernardo Guillermo, de vier oudste kleinkinderen van prinses Juliana, reden vanaf Paleis Noordeinde in een galaberline mee in de stoet.

Beatrix

Koningin Beatrix, de oudste dochter van de overledene, voegt zich bij de Defensieleergangen in Rijswijk bij de stoet. Zij zit vanaf dat moment samen met haar zussen, de prinsessen Irene, Margriet en Christina, in de eerste volgkoets. De andere familieleden rijden per auto en bus naar Delft.

Langs de route tussen Den Haag en Delft vormen militairen en veteranen de erewacht. De koninklijke familie ontmoet in het stadhuis van Delft genodigden, onder wie leden van vijftien buitenlandse vorstenhuizen. Prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix, ontvangt de gasten in Delft.

Uitvaart

De uitvaart trok dinsdag al in de vroege uren honderden belangstellenden, zowel bij het Paleis Noordeinde als op de Markt in Delft. Sommigen waren al in de nacht van maandag op dinsdag naar Delft gekomen.

Op en rond de wegen van Den Haag en Delft nam de verkeersdrukte in de loop van de ochtend toe. Op de A13 (Rotterdam - Den Haag) stond al vroeg een file van tien kilometer. Alle op- en afritten waren afgesloten. Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag HS en naar Delft werd vanaf 10.00 een kwartier stilgelegd.

De rouwstoet komt even na het middaguur in Delft aan. De plechtigheid in de Nieuwe Kerk begint om half een.