KERKDRIEL - Negentien prikteams zijn donderdagmorgen om negen uur in Kerkdriel en Zaltbommel begonnen met het vaccineren van jongeren uit de regio tegen meningokok type C. Voor baby's staat op beide locaties een apart team van het plaatselijke consultatiebureau klaar.

De GGD Rivierenland

Tot de massale vaccinatiecampagne is besloten toen drie weken geleden een 13-jarig meisje uit Rossum overleed aan de meningokokbacterie. Twee andere kinderen werden ziek, maar knapten weer op. Sindsdien zijn er volgens J. Woldman, hoofd infectieziekten van de GGD Rivierenland, geen nieuwe zieken meer bijgekomen. "Deze meningokok is een hardnekkig beestje, dat lang door de regio kan blijven zwerven. Daarom is in overleg met het ministerie toch besloten tot een spoedvaccinatie", aldus de GGD-arts.

Woensdag kregen kinderen uit de omgeving van het Brabantse Rosmalen al een inenting. Vrijdag zijn kinderen uit de regio rond Soerendonk aan de beurt. Ook in die buurten is de meningokokbacterie opgedoken.

Later dit jaar, maar in elk geval vanaf 1 januari 2003 wil minister Borst alle jongeren tot negentien jaar laten inenten tegen meningokok type C. De vaccinatie geeft overigens geen bescherming tegen andere varianten van meningitis, dus Woldman benadrukt dat oplettendheid bij hoge koorts, sufheid en rode puntjes op de huid altijd geboden blijft.

Twintig kinderen per kwartier

In Het Veilinggebouw in Zaltbommel en in sportcentrum De Kreek in Kerkdriel verwachten de artsen en verpleegkundigen baby's'vanaf zeven maanden tot en met jongeren van achttien jaar. De kinderen zijn op basis van hun postcode verspreid over de dag opgeroepen om lange wachtrijen te voorkomen. Elk kwartier handelen de prikteams twintig kinderen af. De kinderen krijgen een pijnloze prik in de bovenarm.

Een deel van de jongeren komt uit dorpen buiten het oostelijk deel van de Bommelerwaard. Dat zijn leerlingen van het Cambium College in Zaltbommel, de school van het overleden meisje. Alle leerlingen van die school, ook hun broers en zusjes moeten een vaccinatie halen.

De GGD Rivierenland controleert vrijdag of alle opgeroepen kinderen ook gekomen zijn. Wie niet verscheen wordt opnieuw opgeroepen. Overigens verwachten de betrokken gemeenten dat er in het gebied ook een groep ouders zal zijn die hun kinderen op grond van hun geloof niet wil laten inenten.

/NIEUWSGeen problemen bij spoedvaccinatie in Rosmalen