JERUZALEM - De hoogste openbare aanklager van Israël heeft officieel aanbevolen om premier Sharon te vervolgen wegens corruptie. Aanklager Arbel droeg zondag haar ontwerp-aanklacht over aan procureur-generaal Mazuz, die de definitieve beslissing over de vervolging moet nemen. Politici van coalitiepartijen en de oppositie stelden dat Sharon bij een aanklacht moet aftreden.

Aanklager Arbel vindt dat er voldoende redenen zijn om de premier voor omkoperij te vervolgen. Sharon zou, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, steekpenningen van de zakenman Appel hebben aangenomen. Deze projectontwikkelaar werd al in januari aangeklaagd. Hij nam Sharons zoon Gilad in dienst als adviseur voor een vakantiepark op een Grieks eiland, hoewel Gilad geen ervaring had in de sector. Naar verluidt stak Appel Gilad honderdduizenden dollars toe.

Appel zou ook een steentje hebben bijgedragen aan de verkiezing van Sharon tot leider van de Likud-partij. De huidige premier zou op zijn beurt weer bij de Griekse regering een goed woordje hebben gedaan voor het eilandproject.

Ontkenning

De 76-jarige Sharon is in verband met de affaire al herhaaldelijk door de politie ondervraagd en ontkende tot nu toe elke overtreding. Bronnen bij de Israëlische justitie zeiden dat het wel twee maanden kan duren voordat de eerder dit jaar benoemde procureur-generaal Mazuz tot een conclusie komt. Zijn voorganger voelde er niets voor om Sharon voor andere fraudezaken juridisch aan te pakken.

Sharon raakte eerder al in opspraak door mogelijke misstanden rond de financiering van verkiezingscampagnes. Het bureau van de premier wilde nog niet reageren op de aanbeveling van de openbare aanklager in afwachting van het besluit van de procureur-generaal.

‘Aftreden’

De Israëlische minister van Infrastructuur Paritzky vindt dat Sharon moet aftreden als hij wegens corruptie wordt aangeklaagd. Volgens de bewindsman van de Shinui-partij moet Sharon dan “naar huis gaan om van daar uit zijn onschuld te bewijzen”. De Shinui is de belangrijkste coalitiepartner van Sharons Likud.

Het advies voor vervolging lijkt vooralsnog geen invloed te hebben op de agenda van Sharon. Hij wordt op 14 april in Washington verwacht voor overleg met de Amerikaanse president Bush. Gespreksthema's zijn de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de verhoudingen tussen de twee landen.