ORANJESTAD - Aruba gaat de illegalenproblematiek hard aanpakken. Met ingang van 1 september wordt iedereen die illegaal op het eiland verblijft zonder pardon uitgezet. De Arubaanse minister Rudy Croes (Justitie) is voorstander van een stringent vreemdelingenbeleid. "Aruba is tjokvol en maatregelen zijn noodzakelijk."

In de afgelopen dertien jaar is het bevolkingsaantal van Aruba bijna verdubbeld van 65.000 naar 120.000. Hiervan zijn circa 10.000 personen illegaal.

"Buitenlanders komen in Aruba om te werken"

De voornaamste oorzaak van de groei is de economische ontwikkeling die Aruba de laatste jaren heeft doorgemaakt. "Vele buitenlandse arbeidskrachten kwamen naar Aruba om te werken. Maar nog steeds blijven de vreemdelingen binnenstromen terwijl we kampen met een stagnerende economie en groeiende werkloosheid", zegt Croes.

Gezinshereniging is niet langer toegestaan

"De werkgelegenheid van de eigen bevolking staat voorop", meent de minister. Daarom worden alle illegalen na volgende week opgepakt en op een vliegtuig naar het moederland gezet. Hierbij is weinig ruimte voor uitzonderingen. Gezinshereniging is niet langer toegestaan en ook wordt niet gekeken hoe lang iemand al op Aruba woont.

Werkgevers met illegalen beboet

De meeste illegalen zijn werkzaam in de huishoudelijke sector, de horeca en de bouw. Ze zijn vaak weinig geschoold en bereid voor een laag inkomen te werken onder soms slechte omstandigheden. Werkgevers met illegalen in dienst ontduiken vaak de loonbelasting en sociale premies. Croes kondigt aan dat werkgevers die illegalen in dienst hebben, vervolgd en beboet worden.

Gratieperiode door 4000 personen benut

In november vorig jaar heeft de Arubaanse regering een gratieperiode afgekondigd om illegalen de mogelijkheid te geven een legale status te verwerven. Hiervan hebben circa 4000 personen gebruik gemaakt, zegt Croes. Zij hebben een vergunning gekregen voor een periode van drie jaar. Daarna moeten ze Aruba verlaten en mogen ze pas drie jaar later weer terugkomen.

Pas naar tien jaar recht op Nederlanderschap

Wat Croes ook wil veranderen aan het vreemdelingenbeleid is dat buitenlanders niet al na vijf jaar legaal verblijf recht krijgen op het Nederlanderschap. De minister wil dat dit wordt verhoogd naar tien jaar. Hij zal dit aan de orde stellen tijdens het driepartijen overleg met Nederland en de Nederlandse Antillen dat eind september in Nederland wordt gehouden.