KINSHASA - Gewapende mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag vier militaire bases en een televisiestation in de hoofdstad Kinshasa van de Democratische Republiek Congo (DRC) aangevallen. De Britse ambassadeur in Congo zei dat de aanvallen onderdeel waren van een couppoging.

Minister van Informatie Vital Kamerhe verscheen zondag op de staatstelevisie en zei dat de situatie “onder controle” was. Hij liet weten dat bij de gevechten een militair is gedood en dat twee soldaten gewond raakten. Het leger arresteerde verscheidene leden van de gewapende groep.

Later maakte de minister van Binnenlandse Zaken Mbemba Fundu bekend dat er vijftien mensen zijn gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de aanvallen op de militaire bases. Het ging volgens de minister om een “aanval met als doel de interne veiligheid van de Congolese staat te ondermijnen”. De opgepakte mannen kwamen uit het buitenland, maar hadden volgens Mbemba Fundu ”binnenlandse handlanders”.

Andere Congolese functionarissen zeiden dat het leger had gevochten met strijders van de oud-FAZ, het persoonlijke leger van de in 1997 afgezette dictator Mobutu. Die zouden zich meester hebben gemaakt van een voorraad wapens in een opslagplaats.

Na de val van Mobutu trokken enkele duizenden FAZ-strijders zich terug in Congo-Brazzaville, de republiek aan de andere kant van de Congo-rivier. Hun verzoek om te worden opgenomen in het leger van de Democratische Republiek Congo werd niet gehonoreerd.