ROTTERDAM - De brand op het vissersschip De Friesland in scheepsreparatiewerf Vlaardingen Oost in Vlaardingen is woensdagavond laat weer opgelaaid. De voor- en achtersteven staan in brand. Het schip moet als verloren worden beschouwd, aldus de brandweer.

Een helikopter zal volgens een woordvoerder donderdagochtend met een warmtebeeldcamera bekijken waar de gevaarlijkste plekken zich bevinden. De brandweer is gestopt met blussen. De situatie in het dok waarin het schip ligt, is volgens de zegsman stabiel.

De Milieudienst Rijnmond heeft metingen gedaan om te bepalen of er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is niet het geval. De politie meldt wel dat de rook toeneemt. De milieudienst heeft tien klachten binnengekregen.

Ook brand in Antwerpen

Ook in de Antwerpse haven stond een schip in de brand, maar die is inmiddels onder controle. Bij de brand zijn dampen vrijgekomen die niet zo giftig blijken te zijn als aanvankelijk werd gedacht. Door de brand zouden drie mensen gewond zijn geraakt. Alle inwoners van Berendrecht, Zandvliet, Ekeren, Stabroek en Lillo is aangeraden ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven.

De brand op de Star Ikebana, geladen met meststoffen, werd omstreeks 20.30 uur ontdekt en is volgens het Antwerpse havenbedrijf te wijten aan zelfontbranding. Sinds half tien is fase twee van het rampenplan van kracht. Dat houdt in dat de burgemeester van Antwerpen de reddingsactie coördineert.

/NIEUWSOpstelten: Brand Vlaardingen onder controle