AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de -jarige verdachte Said B. veroordeeld tot drie jaar celstraf. Volgens de rechter is hij begonnen met het geweld tegen Anja Joos op 6 oktober op het Gerard Douplein in de Amsterdamse Pijp. De 43-jarige vrouw werd zo hard geschopt dat ze korte tijd later in het ziekenhuis overleed.

B. heeft een cruciale rol gespeeld door de trap te geven waardoor Joos op de grond viel. De 19-jarige Mohamed G.kreeg achttien maanden celstraf opgelegd. De rechter acht hem schuldig aan het geven van twee schoppen aan Joos.

Twee verdachten werden vrijgesproken. Vier anderen werden veroordeeld tot celstraffen van negen tot twaalf maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven jaar cel geëist tegen G. wegens doodslag op Anja Joos en zag hem als hoofdschuldige. Tegen B. eiste justitie drie jaar gevangenisstraf. De overige zes verdachten hoorden een jaar cel tegen zich eisen.

Een groep jongens achtervolgde Joos, omdat ze dachten dat de vrouw een blikje bier had gestolen bij een filiaal van Dirk van den Broek. Dat bleek niet het geval te zijn. De oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige Joos werd in Amsterdam herdacht met een stille tocht, waaraan circa duizend mensen deelnamen.