NEW YORK - De positieve stemming op de beursvloer in New York die maandag de koersen een vliegende start gaf, was woensdag weer terug. Dinsdag was de stijgende trend onderbroken omdat winstnemingen de overhand hadden. Goede berichten zorgden zowel onder de Dow- als Nasdaq-fondsen voor een opgaande druk.

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag op 10574,29, een winst van punten, ofwel 1,4 procent. De Nasdaq, gedomineerd door technologiefondsen, bleef niet achter en won 24 punten bij een eindstand van 1890,37. Dat was 1,3 procent meer dan het slot van dinsdag.

De koersen profiteerden van gunstige macrocijfers over de Amerikaanse economie. De industrie ontving in januari 1,6 procent meer orders dan een maand eerder, iets meer dan verwacht. Ook de berichten van de Fed, het stelsel van centrale banken, waren een steun in de rug. In het zeswekelijkse verslag, het zogeheten beige book, was veel goeds te lezen over het herstel van de economie, zonder onderbouwing van harde cijfers overigens.

Onder de Dow-fondsen trok bank JP Morgan de kar met een winst van 4,7 procent. De meeste aandelen volgden met een plus, waarbij vooral andere financiële waarden en industriële fondsen populair waren.

Internetwinkel Amazon maakte vandaag bekend dat de financiële man aan het eind van het jaar zijn carrière op eigen verzoek elders gaat voortzetten. Het kostte het aandeel, en de Nasdaq, eerder op de dag een paar procent, maar uiteindelijk sloot Amazon met een plus van 2,3 procent.

Ondanks de positieve berichten over de Amerikaanse economie had de euro een goede dag. Tegen het slot van de handel in Amsterdam was de munt al gestegen tot 0,8760 dollar. Na het slot van New York was dat nog iets verder opgelopen naar 0,8765 dollar.