HEERENVEEN - PvdA-leider Melkert heeft woensdag op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Heerenveen aangekondigd de strijd met Pim Fortuyn voor de landelijk verkiezingen volop aan te gaan.

"Het wordt tijd voor een stevig debat met Fortuyn. Ik zit op het puntje van mijn stoel en zal alles inzetten wat ik in me heb. Dat zult u nog wel zien", aldus Melkert in reactie op de opiniepeiling voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei, die woensdag is uitgevoerd.

De PvdA, nu met 45 zetels in de Tweede Kamer, komt in die peiling uit op 37 zetels. De paarse coalitie haalt geen meerderheid in het onderzoek. "De PvdA blijft sterk, maar we moeten incasseren dat mensen het niet vanzelfsprekend vinden dat de paarse regering doorgaat", concludeerde Melkert.

Dijkstal: algemeen probleem

VVD-leider Dijkstal vindt dat het succes van Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland niet alleen een probleem is voor de VVD maar voor alle gevestigde partijen.

Dat zei hij woensdag in een reactie op de eerste resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen en een nieuwe peiling voor de Tweede-Kamerverkiezingen die in mei worden gehouden.

Dijkstal wees erop dat in die peiling niet alleen de VVD een fors verlies wordt voorspeld maar ook voor de PvdA en D66, terwijl de oppositiepartijen niets winnen.

Fortuyn zeer tevreden

Fortuyn zelf reageerde met grote tevredenheid opde in een opiniepeiling voor hem gereserveerde 18 Tweede-Kamerzetels ontvangen. "Dit is een prachtige peiling, echt een goede opsteker", zei Fortuyn woensdag toen hij rond kwart over tien het stadhuis van Rotterdam binnenstapte.

Fortuyn woont daar de uitslagenavond bij na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Rotterdam doet Fortuyn mee, als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

"Als we ons best doen, kunnen we misschien nog wel beter", zei Fortuyn. Volgens hem is het duidelijk dat het paarse kabinet is uitgeregeerd. "Kijk naar de inflatie, minister Zalm van Financiën heeft er een zootje van gemaakt."

D66

D66-lijsttrekker De Graaf houdt goede moed op een goede uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen, ondanks dat de peiling woensdag een verlies toont van 14 zetels naar 8 zetels.

"We hebben er slechter voorgestaan in de peilingen de afgelopen maanden", relativeerde De Graaf woensdag op de bijeenkomst van D66 in Amersfoort. Hij wees er ook op dat de grote coalitiepartners meer verliezen dan zijn partij.

CDA: 'goede uitgangspositie'

CDA-leider Balkenende vindt de uitslag van de politieke barometer een 'goede uitgangspositie' voor de verder campagne voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

De paarse coalitie heeft door het verlies van 25 zetels een 'behoorlijke klap' gekregen, aldus Balkenende. Hij deelt niet de kritiek dat het CDA als grootste oppositiepartij met de winst van een zetel nauwelijks lijkt te profiteren van de afstand die de kiezers hebben genomen van de paarse coalitie.

Ten tijde van de leiderscrisis in het CDA durfde vorig najaar nog niemand winst te verspellen voor het CDA met een nieuwe leider, aldus Balkenende. Hij wil in de campagne een geloofwaardig alternatief bieden voor het paarse beleid. De nieuwe partijen Leefbaar Nederland en de lijst Fortuyn hebben nog steeds niet laten zien dat ze goede kandidaten naar voren kunnen schuiven, aldus Balkenende.

Rosenmöller wil regeren

Ook als GroenLinks bij de Tweede-Kamerverkiezingen verliest, gaat de partij regeringsverantwoordelijkheid niet bij voorbaat uit de weg. Dit zei GroenLinks-leider Rosenmöller woensdag in een reactie op de peiling, die een verlies van twee zetels voor de partij voorspelt.

Deelname aan een regering ligt wel minder voor de hand als GroenLinks in mei werkelijk van 11 naar 9 zetels gaat, aldus Rosenmöller. "Als verliezende partij zijn we dan minder in trek om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. In dat geval hangt het van de mensen en de krachtsverhoudingen" af of GroenLinks mee wil regeren.

De eerste uitslagen bij de raadsvrekiezingen stemden Rosenmöller tevreden. "We hebben de hoop nog niet verloren. In vergelijking met de glorieuze winst van vier jaar geleden is dit een stabilisering."

/NIEUWSFortuyn jaagt Paars stuipen op het lijf