SCHIERMONNIKOOG - De gemeente Schiermonnikoog was woensdagavond als eerste klaar met het tellen van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om een paar minuten over negen, vlak na het sluiten van de stembureaus, was de uitslag van het eiland bekend.

Het is voor het eerst in jaren dat Schiermonnikoog bij de raadsverkiezingen Renswoude voor is. Wel was in deze gemeente in bij de verkiezingen voor Provinciale Staten als eerste alle stemmen geteld.

De opkomst bedroeg 85 procent. Van de negen raadszetels die zijn te verdelen gaan er vier naar Ons Belang. Deze partij won een zetel. Grote verliezer was Kiesvereniging Schiermonnikoogs Belang. Deze ging van drie naar een.

"We hebben de procedure goed geoefend. De sleutel van de stemmachine omdraaien, het rolletje met de uitslag er uit halen en snel bellen. En het is ons gelukt", aldus de trotse burgemeester B. Fennema. De Utrechtse gemeente Renswoude die in 1990, 1994 en 1998 als eerste klaar was met stemmen tellen, eindigde als tweede, gevolgd door Vlieland, Warmond en Valkenburg (ZH).

In Renswoude is de teleurstelling niet erg groot. L. van Steenis wil wel kwijt dat hij eerder dan Schiermonnikoog bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan de lijn hing. "Die juffrouw wilde alles drie keer horen, en tsja, dan duurt het te lang." Sinds 1971 was Renswoude met twee stembureaus volgens Van Steenis tien keer de plaats die de stemmen het snelst had geteld, zowel bij lokale, provinciale, landelijke en Europese verkiezingen.

Dat het feest dit jaar niet door zou kunnen gaan was, Renswoude al bekend toen duidelijk werd dat Schiermonnikoog, met één stembureau, voor het eerst met een stemmachine ging werken. In Renswoude werd vervolgens besloten de enveloppe met de uitslagen niet per auto van het hoofdstembureau naar het gemeentehuis over te brengen, maar de uitslag door te bellen. Het mocht niet baten.