GAZA - Bij hun jacht op radicale Palestijnen in de Gazastrook hebben Israëlische troepen woensdag zeker tien Palestijnen gedood. Twee Israëlische militairen kwamen om het leven. Het offensief was het zwaarste sinds de intifada (de Palestijnse opstand) zeventien maanden geleden weer begon. Bij hevige gevechten in de vroege ochtend werden ten minste zes Palestijnen en twee Israëli's gedood.

In ziekenhuizen op de Westelijke Jordaanoever bezweken twee Palestijnen aan de verwondingen die ze de afgelopen dagen hadden opgelopen. Volgens Palestijnse bronnen is onder de doden ook een 42-jarige moeder van vijf kinderen. Zij kwam om het leven toen Israëlische pantservoertuigen het vuur openden op het vluchtelingenkamp van Rafahin het zuiden van de Gazastrook.

Een lid van de radicaal-islamitische Hamas-beweging werd gedood bij een zware explosie in een gebouw in het oosten van Gaza Stad. Ooggetuigen zeggen dat Israëlische gevechtshelikopters raketten door een slaapkamerraam hebben geschoten. Anderen beweren dat de -jarige man omkwam toen de springstof waarmee hij aan het werk was, te vroeg explodeerde.

Een hooggeplaatste activist van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat is 's avonds in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, geliquideerd. De Israëlische televisie meldde dat hij behoorde tot de gewapende tak van Fatah en dat hij verantwoordelijk werd gehouden voor een aantal aanslagen.

Onduidelijk

Om wie het gaat, is niet duidelijk. Van Palestijnse kant is de liquidatie niet bevestigd. Eerder op de avond kwam een Palestijn om het leven bij een wegblokkade van Israëlische militairen in het Palestijnse Kalkiliya, vlakbij de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijn had geprobeerd een granaat naar de soldaten te gooien, maar hij werd zelf gedood toen die ontplofte. Daarna ontdekten de militairen dat hij ook explosieven op zijn lichaam droeg, zo vertelde een van hen voor de Israëlische radio.

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft een raket afgeschoten op een kantoor in Dahariya, ook op de Westelijke Jordaanoever, van de Al-Fatah-beweging. Het gebouw was leeg en er vielen geen slachtoffers.

Woensdagavond vuurden Israëlische helikopters raketten af op een Palestijns politiebureau en een gebouw van Arafats Fatah-beweging in het dorp Halhoul bij Hebron. Over slachtoffers is nog niets bekend, maar veel Palestijnse veiligheidsgebouwen zijn verlaten.

Palestijnse bestuur

Inmiddels begint het Palestijnse bestuur door de onophoudelijke Israëlische luchtaanvallen in te storten, zo berichtte de Israëlische krant Haaretz woensdag. De meeste bestuursgebouwen zijn wegens de dreiging van aanvallen ontruimd en de meeste Palestijnse ambtenaren durven niet meer naar hun werk te gaan.

Volgens gegevens van beide partijen waren de afgelopen tien dagen de bloedigste van de intifada tot nu toe. In totaal kwamen sinds 25 februari 35 Israëli's en zeker 75 Palestijnen om het leven.

/DOSSIERMidden-Oosten