DOHA - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft donderdag een nieuwe geluidsband laten horen die wordt toegeschreven aan de tweede man van het terreurnetwerk al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri. De Egyptenaar roept in de opname de Pakistani's op om de regering van president Pervez Musharraf omver te werpen.

"Ik roep de moslims in Pakistan op om zich te bevrijden van hun regering, die werkt voor de Amerikanen", zei al-Zawahiri op de bandopname. De authenticiteit daarvan is nog niet vastgesteld.

Offensief

Volgens de website van de in Qatar gevestigde zender duurt de opname zeven minuten. Al-Zawahiri rept op de geluidsband niet van de aanslagen in Madrid, maar alleen van het Pakistaanse offensief tegen al-Qaeda- en Talibanstrijders in het Pakistaanse Warizistan.

Dat offensief kwam ongeveer gelijktijdig met de aanslagen in Madrid op stoom kwam. De aanslagen in de Spaanse hoofdstad zijn eerder opgeëist door een groep (Brigades van Abu Hafs al-Masri) die banden zou hebben met al-Qaeda.

Verbitterd

Pakistaanse troepen voeren aan de Pakistaans-Afghaanse grens verbitterde gevechten met enkele honderden stamleden die ervan werden verdacht een schuilplaats te bieden aan al-Qaeda-strijders.

Het belangrijkste doel van die operatie zou al-Zawahiri zijn, de Egyptenaar die geldt als de ideoloog van al-Qaeda en na Osama bin Laden de belangrijkste man binnen de terroristische organisatie.

Tunnel

De 'ideoloog' van al-Qaeda is tot dusver niet aangetroffen in de regio. Hij zou mogelijk zijn ontsnapt aan zijn belagers. Sommige berichten willen dat hij daarvoor gebruik heeft gemaakt van een twee kilometer lange tunnel.