ROSMALEN - De spoedvaccinatie tegen de meningokokbacterie in het Brabantse Rosmalen is woensdag probleemloos verlopen. Ongeveer negenhonderd kinderen kregen een prik. De massale inenting was het gevolg van enkele recente gevallen van hersenvliesontsteking op de basisscholen de Overlaet en de Borch.

De vaccinatie was bedoeld voor alle leerlingen van die scholen en hun broertjes en zusjes tot negentien jaar. De meningokokbacterie kan de dodelijke aandoeningen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Overigens zijn de woensdag ingespoten kinderen pas over enige tijd immuun. En dan nog alleen maar tegen de c-variant van de bacterie.

Die komt ook voor als b-variant. Daartegen is nog geen vaccin ontwikkeld. Donderdag vindt een soortgelijke massale inenting plaats in de Bommelerwaard in Gelderland. Daar komen ongeveer 6500 kinderen in aanmerking voor een prik. Ook daar zijn kort na elkaar enkele kinderen ziek geworden.

Een 13-jarig meisje uit Rossum overleefde de ziekte niet. In Rosmalen overleed een eenjarig kind, maar dat was besmet met een bacterie van de b-variant.

Ook in het Brabantse Soerendonk gaat de GGD bijna vijfhonderd kinderen preventief inenten tegen de meningokokbacterie. Dat gebeurt vrijdag. In die plaats overleed een elfjarig jongetje aan de besmetting. Twee andere kinderen zijn wel ziek geworden, maar zij maken het relatief goed.

Aanvankelijk was de raming dat in Rosmalen 2000 jongeren in aanmerking zouden komen voor een prik. Na een preciezere inventarisatie en omdat een groot aantal ouders de kinderen al eerder op eigen initiatief heeft laten vaccineren, is dit aantal naar beneden bijgesteld, aldus een woordvoerder van de GGD. Ook weigeren enkele ouders hun kind te laten inenten.

Minister Borst wil de landelijke campagne die is bedoeld om alle kinderen onder de negentien jaar in te enten, in Brabant starten. Volgens haar rukt de besmettelijke bacterie namelijk op vanuit Frankrijk en België. Borst wil er bij voorkeur nog dit najaar mee beginnen.