ROTTERDAM - De brand op de Vlaardingse scheepswerf is onder controle, zo heeft burgemeester Opstelten woensdagavond om omstreeks 20.30 uur bekend gemaakt.

Volgens Opstelten zijn alle beperkende maatregelen in het gebied opgeheven. "Het vuur begint uit te gaan. De brand is controle, er zijn geen schadelijke effecten voor de bevolking", aldus Opstelten die mensen opriep nog even te gaan stemmen.

De sirenes gingen kort voor half negen nog wel even af in Schiedam, ten teken dat de situatie onder controle was.

Gewonden

Een woordvoerder van het Vlietlandenziekenhuis meldt dat woensdag door de brand op de Vlaardingse scheepswerf vijf mensen zijn behandeld aan ademhalingsproblemen. Hoewel bezoekers van het ziekenhuis aanvankelijk werden binnengehouden vanwege de rook, wagen mensen zich nu al weer op straat om naar het bezoekuur te gaan.

Voor Schiedammers die woensdagavond door de brand niet naar huis kunnen, is er noodopvang geregeld in wijkcentrum De Blauwe Brug in Schiedam-Noord.

In Schiedam-Zuid verblijven zo'n honderd mensen in het zwembad dat vlakbij de brandhaard ligt. Omdat het zwembad in de rook ligt, geldt ook voor het zwembad dat ramen en deuren gesloten moeten blijven.

Aanvankelijk leek het erop dat ook in Vlaardingen de sirenes loeiden, maar dat bleken de sirenes van Schiedam te zijn. Brandweercommandant Van Leeuwen liet via Radio Rijnmond weten dat de rook vooral prikkelend is. Volgens Van Leeuwen zitten er wel gevaarlijke verbindingen in de rook, maar dus geen gevaarlijke concentraties. De brandweer is met groot materieel ter plaatse. Het havenbedrijf bestrijdt het vuur met drie blusboten.

Radio Rijnmond

Crisiscentrum

In het World Port Centre op de Kop van Zuid in Rotterdam is het Regionaal Operationeel Team, Regot, bijeen. In deze speciaal ingerichte ruimte kunnen brandweer en politie gezamenlijk werken. Burgemeester Opstelten van Rotterdam is daar inmiddels ook. Hij is namens de gemeenten coördinerend burgemeester.

Zowel in Schiedam als Vlaardingen kwam de rampenstaf bijeen. Een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen schatte overigens om zes uur in dat Vlaardingen vanwege de gunstige wind snel uit de rook zou zijn.

De brand brak uit rond vier uur. Isolatiemateriaal van de boot vloog tijdens werkzaamheden in brand. In eerste instantie leek er niet veel aan de hand, maar vooral de rook, die ook nog eens van kleur veranderde, zorgde voor overlast.

Beneluxtunnel

De rook was zo dik dat al snel de Beneluxtunnel, en de nabijgelegen A4 in zijn geheel moesten worden afgesloten. Het zicht was minder dan vijf meter. Ook andere wegen werden afgesloten. Het verkeer werd onder meer omgeleid via de Van Brienenoordbrug, maar al snel ontstonden kilometerslange files op alle wegen rond Rotterdam.

Treinverkeer tussen Vlaardingen-centrum en Schiedam-centrum werd stilgelegd op last van brandweer en politie. Bussen mochten in Schiedam en delen van Vlaardingen ook niet meer rijden. Voor het scheepvaartverkeer had de brand geen gevolgen.

Aan boord van het schip, een vissersboot genaamd Friesland, waren deze week al eerder problemen geweest, aldus een woordvoerster van de milieudienst Rijnmond DCMR. Het schip is leeg en ligt in dok. Bij de DCMR zijn inmiddels ruim 120 klachten binnengekomen.

/NIEUWSBeneluxtunnel afgesloten in verband met brand