HILVARENBEEK - Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft woensdag tien Aziatische rode honden afgeschoten nadat de dieren waren ontsnapt. In totaal ontsnapten 21 roofdieren uit hun verblijf in het park. Acht beesten zijn gevangen. Drie honden worden nog vermist.

Volgens een woordvoerder van het park zijn de beesten niet gevaarlijk voor mensen. Ze hebben het park niet verlaten. Het park was tijdens de ontsnapping korte tijd gesloten voor het publiek. "We betreuren het zeer dat we de dieren hebben moeten afmaken.

Dat is voor de verzorgers de laatste optie", aldus een woordvoerder van het park. Volgens hem zijn de rode honden zeer snel en wendbaar. Hierdoor lukte het niet om de dieren te verdoven en vervolgens te vangen.

Het park onderzoekt hoe de honden uit hun hok konden ontsnappen. De dieren leven volgens De Beekse Bergen al acht jaar probleemloos in het hok. Aziatische rode honden lijken op vossen en leven in Oost- en Centraal Azië. De honden leven in roedels. De dieren beschikken over een groot uithoudingsvermogen.

In de nacht van woensdag op donderdag is geprobeerd de drie nog vermiste honden te vangen. "Maar op een 110 hectare groot park is dit niet eenvoudig", aldus de zegsman. "De dieren leven van kleine dieren zoals konijnen maar eten ook bessen. Maar ze zijn niet gewend om te jagen. Daarom verwachten we dat ze afkomen op maaltijden die wij ze aanbieden: dat is ook logisch, als je de keuze hebt tussen een maaltijd die je aangeboden krijgt en iets wat je zelf moet verzorgen kies je het eerste."