CAPE CANAVERAL - Astronauten zijn er woensdag in geslaagd de centrale elektrische schakeldoos van de ruimtetelescoop Hubble te vervangen. Het was een riskante ingreep omdat het kostbare gevaarte tijdelijk uitgeschakeld moest worden. Maar tot opluchting van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA toonde de Hubble na afloop weer een teken van leven.

De Hubble werd twaalf jaar geleden in de ruimte gebracht. Zolang de telescoop in bedrijf is, is het nog nooit nodig geweest hem uit te zetten. De ingreep die woensdag werd uitgevoerd door bemanningsleden van het ruimteveer Columbia duurde vijf uur.

Toen brak een kritiek moment aan omdat de kans bestond dat de NASA de telescoop niet meer aan de praat kon krijgen. Maar de vluchtleiding meldde dat de Hubble weer data naar de aarde stuurt. "Hij klopt weer", aldus een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie.

De ruimtetelescoop moet nog zeker acht jaar dienst doen. Om die reden was het de moeite waard de operatie uit te laten voeren. De ingreep mocht niet te lang duren omdat de kou in de ruimte de apparatuur van de Hubble kon beschadigen. Hij kan nu verder en gedetailleerder in de ruimte kijken.

De afgelopen twee dagen maakte de bemanning de Columbia al een ruimtewandeling. Toen werden de zonnepanelen van de Hubble vervangen. De telescoop krijgt nu zijn energie van twee panelen die iets kleiner, maar krachtiger zijn dan de vorige.

/NIEUWSRuimteveer Columbia pakt telescoop Hubble (video)