LEEUWARDEN - De politie Friesland is sinds donderdagochtend massaal op zoek naar hennepplantages in de Leeuwarder wijk De Wielenpolle. De hele wijk met 140 woningen is omsingeld. Ongeveer honderd politiemensen zijn bij de actie ingeschakeld. Inmiddels zijn volgens een politiewoordvoerder vijf plantages opgerold en vier verdachten aangehouden.

De politie sluit niet uit dat er nog meer hennepkwekerijen worden ontdekt. Alle in- en uitvalswegen van de wijk zijn afgesloten. Kinderen moeten hun schooltassen openen om te laten zien of ze verdachte spullen de wijk uitsmokkelen.

Aanleiding voor de actie is een tip van energiemaatschappij Essent. "Het bedrijf constateerde een extreem hoog energieverbruik in de wijk", aldus een politiewoordvoerder. Een controlevlucht met een helikopter bevestigde dat beeld. Infraroodbeelden lieten een verhoogde concentratie warmtebronnen in De Wielenpolle zien.

Bewoners lopen donderdagochtend verdwaasd in badjassen en op pantoffels over straat. Sommigen reageren verbolgen op de omsingeling van de wijk. "Had dit niet anders gekund?" , vraagt een buurtbewoner zich af. "Ze hadden toch ook wel op een normale manier de kwekerijen op kunnen rollen. Essent heeft een lijst van verdachte woningen. Dan kun je toch gericht zoeken." Essent wil niet zeggen hoeveel woningen op de lijst staan.